Svalbardlovens 5te kapittel danner rammen for Longyearbyen lokalstyres virksomhet som skal tilrettelegge for effektiv, rasjonell og bærekraftig forvaltning av Longyearbyens fellesinteresser. Dette skal LL gjøre innenfor rammene av norsk svalbardpolitikk.

Nasjonal transportplan 2025-2036 (NTP) er en viktig samordning, utredning, styring og prioritering av nasjonale tiltak innenfor samferdselssektoren. Regjeringen har besluttet å fremskynde NTP’en med ett år på grunn av ekstraordinære hendelser, slik som krigen i Ukraina, energikrise og stigende priser. 

Regjeringen ønsker en oppdatert nasjonal transportplan som er tilpasset utfordringene og omstillingsbehovene som Norge står overfor. 

 

Utvikling

Nasjonale rammer berører også lokale transport og logistikkbehov i Longyearbyen. 

Lokalstyret vedtok 22. mars 2022 å gjennomføre kartlegging av transport og logistikkbransjens problemstillinger og behov. En slik kartlegging innenfor land, luft og sjø anses som nødvendig. Nødvendig for å sikre at lokale behov ivaretas, men også at bransjen utvikler seg i retning av tilstrekkelig bærekraft, der det er fokus på rasjonelle, effektive løsninger for brukerne. 

Den 20. juni 2023 gjorde lokalstyret et valg om å få bistand fra Transportøkonomisk Institutt (TØI). De skal nå bistå LL med kartleggingen og utvikling av kunnskap og anbefalinger til hvilke viktige lokale behov i transport og logistikksektoren som anbefales prioritert å løse. 

Kartleggingen gjennomføres som en forstudie, der også brukere og premissgivere skal medvirkes i løpet av høsten 2023. 

 

Rammene

Rammene for det lokale arbeidet knyttes til statlige rammer og mål som Norge har for Svalbard. Også nasjonale klima- og miljømål samt mål i ny nasjonal transportplan (NTP) blir viktig. 

Longyearbyens brukere (innbyggere, næringsliv og offentlig forvaltning) skal kartlegges sammen med nasjonale premisser for transportsektoren. Kunnskapen danner grunnlaget for å gi anbefalinger til tiltak, altså hvilke lokale behov og mulige omstillingsbehov som anbefales å løse. 

Vårt innspill til høringen

I Longyearbyen lokalstyres høringsinnspill ber vi om økt statlig oppmerksomhet knyttet til følgende forhold: 

  • Styrket kunnskap om eksisterende lokale behov (flere tiltak som utreder, styrer, anbefaler og prioriterer behovene)
  • Kunnskapsgrunnlag for å utvikle både nasjonale og lokale strategier for næringen (prioriterte mål, tiltak og ressursbruk). 
  • Øke statlig oppmerksomhet rundt behovet for bedre samhandling mellom nasjonal transportplan og stortingsmeldinger om Svalbard. 
  • Dempe risikoen for at irrasjonelle og ineffektive og mindre bærekraftige tiltak innføres i transport og logistikksystemene som knyttes til Longyearbyen. 

De overordnede lokalpolitiske ambisjonene er allerede nedfelte i lokalstyrets vedtak 22.3.2022 og 20.6.2023

Lennarth Kvernmo 
Næringssjef og prosjektansvarlig for transport og logistikkprosjektet