Bakken er 466 meter lang og har en høydeforskjell på cirka 125 meter. Den er utstyrt med en moderne skiheis, snøkanoner og lysanlegg. 

– Vi er i rute med arbeidet og anlegget vil stå ferdig i løpet av desember. Longyearbyen lokalstyre er veldig fornøyde med hvordan bakken er blitt, og nå gjenstår det bare noen få oppgaver som lokalstyre vil følge opp til neste år, forteller enhetsleder for kultur og idrett, Carina Borch Abrahamsen.

Både lys og heis er på plass, og denne uken vil snøproduksjonen starte. 

– Da kan det bli både lys og noe støy i bakken, men vi håper på forståelse for dette. Vi tror at dette vil bli et flott tilskudd til Longyearbyens kultur- og fritidstilbud, og at det vil bidra til å skape glede, samhold og aktivitet for både store og små, sier enhetslederen. 

Drift av alpinanlegget i Longyearbyen 

Det nye alpinanlegget i Longyearbyen, som er ventet å åpne over nyttår, vil bli drevet i samarbeid mellom Longyearbyen lokalstyre og Svalbard Turn. 

Lokalstyret eier anlegget og har ansvar for det tekniske utstyret og driftslederen, og overordnet ansvar for drift av anlegget, mens Svalbard Turn har ansvar for den daglige driften og all aktivitet i anlegget. Svalbard Turn er en frivillig idrettsorganisasjon som har lang erfaring med å arrangere ulike idretts- og kulturaktiviteter på Svalbard. De har fått 40 frivillige som skal være med på å drifte bakken, og de har også fått støtte fra flere lokale bedrifter som sponsorer.

– Vi er veldig glade for å få denne muligheten til å drive alpinanlegget. Det er et stort ansvar, men også en stor glede. Vi håper at dette vil bli et populært tilbud for både fastboende og tilreisende, sier leder for Svalbard Turn, Elisabeth Leinan Johannessen. 

Avtale med løypelaget

Det første driftsåret vil være et prøveår, der målet er å bli kjent med hvordan drive et slikt anlegg i arktiske forhold. Det vil bli lagt vekt på å sikre god kvalitet og sikkerhet i bakken, samt å skape et hyggelig og inkluderende miljø for alle som vil stå på ski eller ake.

Svalbard Turn har inngått en avtale med Longyearbyen Løypelag, som skal ha ansvar for å tråkke og preparere bakken. Løypelaget har både frivillige og innleide som skal gjøre denne jobben.

Svalbard Turn planlegger å holde alpinanlegget åpent to dager i uken. Prisene vil være rimelige og tilpasset ulike aldersgrupper og behov. Prisliste finner du nederst i artikkelen.

Det jobbes også med å få på plass en varmestue, som vil være et fint sted å varme seg og ta en pause på kalde dager.

For mer informasjon om alpinanlegget, kan man følge med på nettsidene til Longyearbyen lokalstyre Svalbard Turns nettsider og deres Facebook-sider.

Venter på åpningsdato

Det er mange som venter spent på åpningsdatoen for det nye alpinanlegget, men den er ennå ikke fastsatt. Det er en del som skal på plass før man kan bestemme seg for en dato.

Anlegget er nytt for oss alle, så det er viktig at vi får gjennomført opplæring på de ulike områdene. Det er vi i gang med. Vi skal også produsere snø, som er nødvendig for å skape gode kjøreforhold. Det starter vi med denne uken.

Mange reiser ned til fastlandet i juleferien, noe som også påvirker fremdriften.

Men alle jobber hardt for å få bakken klar, og vi håper å kunne ha en flott åpning i januar – februar, hvis alt går som planlagt.

Finansiering

Noen har også lurt på hvordan er finansieringen av alpinbakken er fordelt.

Lokalstyret vedtok 09.05.23 en totalramme på prosjektet på 23.5 millioner kroner.  

Ekstern finansiering (så langt): 

Korkpenger - kr 3,125 mill. 
Spillemidler v/Kulturdepartementet- kr 3,375 mill. 
Spillemidler v/ Kulturdepartementet - kr 1,750 mill. 
Sparebank 1 "samfunnsløftet” - kr 2,750 mill. 
Lokalt bidrag fra Store Norske - kr 1,5 mill. 
Korkpenger 2. tertial 2023:   6,3 millioner kroner til nedbetaling av et lån 

 Administrasjonen og politisk ledelse vil fortsette å jobbe med finansiering for å redusere behov for bruk av garantien. 

Et godt julegavetips

For dem som vil sikre seg en plass i det nye alpinanlegget selger Svalbard Turn gavekort som kan være en fin julegave til både store og små. Send en e-post til post@svalbardturn.no

Vi håper folk har tålmodighet og gleder seg til dette tilbudet, som vi tror vil gi mange fine skiopplevelser i årene som kommer!

Her er prislisten for alpinbakken:

VarePris
Sesongkort barn 0-12 årGratis
Sesongkort ungdom 12-17 årKr. 850
Sesongkort voksenKr. 1300 
  
Dagskort barn 0-12 årGratis
Dagskort ungdom 12-17 årKr. 100
Dagskort voksenKr. 150
Foto: Dag Arne Husdal