Lokalstyret vedtok 19. juni ny tariffstruktur (priser) gjeldende for året 2024 for strøm og fjernvarme levert av Svalbard Energi AS (SEAS). Se vedtak her.  

Prisene er gjeldende for perioden 01.01.2024-31.12.2024 og har dermed tilbakevirkende kraft til årsstart. Dette medfører at neste faktura vil inneholde kostnaden for strøm og fjernvarme for hele første halvår beregnet etter nye priser, men med fratrekk for allerede innbetalt beløp. Mellomlegget kommer til fradrag eller tillegg på neste faktura. Dette forutsetter at faktura for 1. kvartal er betalt. 

Bakgrunn for tariff

Prisene for 2024 er satt basert på inndekning av et kostnadsbudsjett på kr 280 mill. SEAS drives etter selvkostprinsippet, som innebærer at selskapet skal oppnå et nullresultat over tid. Eventuelt overskudd eller underskudd overføres til påfølgende år og kan benyttes til å henholdsvis senke/øke prisene. 

SEAS har blitt innvilget kr 125 millioner til strømstøtte og dette går uavkortet til våre kunder. Dette innebærer at SEAS’ kunder bærer 55% av kostnadene i selskapet mens staten bærer 45%. Strømstøtten er ikke lenger differensiert mellom husholdning og næring, som betyr at alle får strømstøtte basert på tariffene som er oppgitt i tabellen under.

Ny tariffstruktur

Prisene for strøm baserer seg på en fastpris for effektledd og variabel pris etter forbruk. Prisene for fjernvarme etter forbruk består av en grunnavgift for måler på kr 817,-, effektavgift og kostnad basert på forbruk. Fjernvarme etter fastpris per kvadratmeter avhenger av om sameie/byggeier drifter undersentral og rørkasser under hus eller om dette driftes av SEAS.        
Fastprisene for effektleddet er satt på bakgrunn av kostnaden for å drifte strøm- og fjernvarmesystemet. Det benyttes installert effekt for fastsettelse av effektledd for strøm og et gjennomsnittlig effektledd etter forbruk for fjernvarme.       

Gebyrregulativet kan i sin helhet sees her: Gebyrregulativ 2024 rev. 19.06.2024

        

Forventet utslag i kostnader 

Det arbeides med å utvikle en kalkulator slik at forventet kostnad kan simuleres. Basert på simuleringer for boliger på 50, 80 og 120 m2 kan det forventes kostnadsøkninger på anslagsvis 5-15% sammenlignet med 2023.