Longyearbyen lokalstyre (LL) har nylig vært vertskap for en delegasjon fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

Dette møtet hadde som formål å drøfte hvordan LL arbeider både strategisk og operativt for å legge til rette for verdiskapning, innovasjon og næringsutvikling i Longyearbyen.

Både administrasjonssjef Arild Hammerhaug og næringssjef Lennarth Kvernmo deltok fra LL.

Måle effekter

Longyearbyen lokalstyres næringsfunksjon mottar årlige midler på 1 million kroner fra Svalbardbudsjettet gjennom Nærings- og fiskeridepartementet. Disse midlene er øremerket for å støtte næringsutviklingen i Longyearbyen, i samsvar med de overordnede rammene som er satt i Svalbardpolitikken.

NFD fikk informasjon om LLs strategi i næringsarbeidet, som blant annet er utarbeidelsen av en strategisk næringsplan med mål om å oppnå bærekraftig lokal verdiskapning, innovasjon og næringsutvikling.

Denne planen skal inneholde tydelige målsettinger og tiltak, i tillegg til å forvalte lokale ressurser og organisere næringsarbeidet på en effektiv og bærekraftig måte. Det er planlagt at dette skal skje på en måte som gjør at LL kan måle effekter og resultater av arbeidet hvert år.

Involvering

Planprogrammet for denne strategiske næringsplanen beskriver formålet med planarbeidet og hvilke hovedtemaer LL vil fokusere på under prosessen. Det legger også vekt på hvordan ulike målgrupper, interessenter og premissgivere kan delta, involvere seg og gi innspill til prosessen.

Den strategiske næringsplanen vil være et viktig styringsdokument for Longyearbyen lokalstyre, som er i tråd med lokale samfunnsplaner og nasjonale rammer for aktivitet i Longyearbyen. Den vil også inkludere føringer for ressursbruk i den kommende valgperioden, og planen vil være eiet og revidert av Longyearbyen lokalstyre.

Høringsrunde

Utviklingen av den strategiske næringsplanen er en del av et større prosjekt kalt "næringsvennlig Longyearbyen lokalstyre." Det er verdt å merke seg at denne høringsrunden er knyttet til utviklingen av den strategiske næringsplanen, og det andre delprosjektet, som fokuserer på interne forbedringsområder i Longyearbyen lokalstyre, er ikke en del av høringsdokumentene i denne fasen.

For å sikre en inkluderende og medvirkende prosess, ønsker Longyearbyen lokalstyre å invitere det lokale næringslivet, innbyggere, organisasjoner og offentlige instanser til å delta aktivt i planarbeidet med den strategiske næringsplanen. Dette signaliserer et sterkt engasjement for å bygge en bærekraftig og innovativ fremtid for Longyearbyen.

HER KAN DU GI INNSPILL TIL PLANEN