Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hvordan stemme?

Du kan enten stemme på forhånd i perioden 18. september til og med 6. oktober, eller du kan stemme på selve valgdagen den 9. oktober. Framgangsmåten er lik enten du stemmer på forhånd eller på valgdagen. 

Husk å ta med legitimasjon og valgkort når du skal stemme! Velgere som er ukjent for stemmemottaker skal legitimere seg. Legitimasjonen må inneholde velgerens navn, fødselsdato og bilde. Valgkortet er ikke gyldig som legitimasjon.

Slik gjør du i stemmelokalet:

  1. Gå til et ledig stemmeavlukke.
  2. Finn stemmeseddelen du vil bruke.
  3. Gjør eventuelle endringer på stemmeseddelen (se veiledning på stemmeseddelen).
  4. Brett seddelen med partinavnet inn og feltet for stempling ut – da kan ingen se hva du stemmer.
  5. Gå til avkryssingsbordet. Hold legitimasjon og valgkort klar.
  6. Få stempel på utsiden av stemmeseddelen.
  7. Legg den stemplede seddelen i valgurnen.
  8. Forlat stemmelokalet.

Hvordan endrer du på stemmeseddelen?
Stemmeseddelen avgjør hvilket parti du stemmer på. Dersom du ønsker å påvirke hvilke kandidater som blir valgt, må du gi personstemme til disse kandidatene. Det er opp til deg om du vil endre på stemmeseddelen ved å gi personstemme. Det er ikke adgang til å stryke kandidater.

Ikke være redd for å gjøre endringer. Framgangsmåten står også på stemmeseddelen. Stemmen din blir ikke forkastet selv om du gjør feil!

Slik gir du personstemme:

  • Sett et kryss i ruten ved navnet til kandidaten du vil stemme på. Du kan gi personstemme til så mange kandidater du vil.
  • Du kan også gi personstemmer til inntil 5 kandidater fra andre partier. Dette gjøres ved å skrive kandidatnavnene i feltet «Kandidater fra andre lister» på stemmeseddelen. Vær oppmerksom på at om du gir personstemme til en kandidat fra et annet parti vil en listestemme bli overført til det andre partiet.

Noen av kandidatene på listene står med uthevet skrift, noe som betyr at partiet/ listen har prioritert disse foran de andre kandidatene og gitt dem et såkalt stemmetillegg. Dette stemmetillegget får de uansett om velgerne gir dem personstemme eller ikke.

Aktuelt