Vi trenger å snakke mer sammen. I år oppfordrer vi til å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen du bryr deg om. Det er enklere enn du tror, og betyr mer enn du aner. 
Se programmet for Longyearbyen her. 

Vennskap er noe vi kan skape, fornye og styrke gjennom hele livet. Gode vennskap kan virke beskyttende mot effektene av negativt stress, og gjør det lettere å tåle store omveltninger i livet.

44 prosent i Norge er plaget av ensomhet, i større eller mindre grad. En av fem opplever at de ikke har noen å vende seg til når de går gjennom noe vanskelig, og 4 av 10 studenter har få eller ingen venner.

Over 3000 skoler, arbeidsplasser, organisasjoner og ildsjeler over hele landet har allerede mobilisert til en felles innsats mot ensomhet og utenforskap i høst. Engasjementet er tydelig og voksende. Det synes, og det betyr noe.

"Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet 10. oktober 1992 som en internasjonal FN-dag for å fremme bevissthet om psykisk helse over hele verden. Dagen markeres i mer enn 150 land, på ulike måter."
https://www.verdensdagen.no/

 

 

Forebyggende forum vil ha flere arrangement i Longyearbyen for å sette fokus på dette viktige temaet: 

  • Utstilling på biblioteket med litteratur med fokus på psykisk helse hele uken 

  • Tirsdag 8. oktober 12:00 Babytreff / samtaletreff på biblioteket NB! «Når kjærester blir foreldre»Tirsdag 8. oktober kommer Marianne Skogstad og Reidar Hofsøy fra familievernkontoret i Tromsø og snakker om temaet: «Når kjærester blir foreldre». Hvordan oppleves overgangen fra det å være to til å bli flere? Hvordan er det å bli foreldre på Svalbard, når familie og mange venner er langt borte? Hva blir viktig i hverdagen? Marianne og Reidar innleder, så blir det god tid til samtale rundt tema. Se mer her
     
  • Torsdag 10. oktober  Forebyggende forum har stand i sentrum for å markere verdensdagen - velkommen!
     
  • Torsdag 10 oktober 19:00 Nordover kino gratis film « Søstre elsker evig» 
    «Filmen handler om Wilde og Marin som er søstre og bestevenner. Marin har vært alvorlig psykisk syk lenge og har forsøkt å ta sitt eget liv flere ganger. Wilde har prøvd å redde og hjelpe henne med å leve i flere år. Etter mange måneder med tvangsinnleggelse forstår Wilde at Marin har bestemt seg for å avslutte livet på sin fødselsdag. Dette stiller Wilde overfor et stort dilemma. Klarer hun å akseptere søsterens avgjørelse, eller er det noe mer hun kan gjøre for å få Marin til å ville leve? Søstre elsker evig følger Wildes prosess i tiden etter søsterens død, i hvordan hun bearbeider sorgen og tar tilbake livet.» 
     
  • Torsdag 10. oktober Speed-Friending på Fruene #gi8minutter
    Dette er tredje året vi arrangerer speed-friending og det har tidligere vært stor suksess. Er du ny i byen, eller bare ute etter å treffe nye mennesker er dette stedet å være. Vi sitter i grupper på 2 og 2 og bytter hvert 7 minutt. Vi holder på til alle har fått hilst på alle, senest ferdig kl. 21.00
Vi byr på kaffe og kaker og merch fra organisasjonen verdensdagen for psykisk helse.

Hvem: alle over 16 år som ønsker å være med
-Ingen påmelding nødvendig, men når det er fullt er det fullt
-Man må være der fra kl. 18.00 for å delta
  • Fredag 11. oktober  Longyearbyen skole 
    Våre helsesykepleiere markerer Verdensdagen for psykisk helse på skolen 
     
  • Fredag 11. oktober Ungdomsklubben
    Ungdomsklubben markerer Verdensdagen for psykiske helse for ungdom på ungdomsklubben

Lørdag 12. oktober 12:00 Longyearbyen folkebibliotek viser gratis film for barn og unge. Aldersgrense 6 år, så mindre barn må ha følge med en voksen 
«Filmen er nummer to i en serie som handler om det indre livet til ei jente! Vi følger følelsene hennes som alle er hver sin karakter, mens de prøver å opprettholde orden i hodet på jenta. En morsom og spennende animasjonsfilm.» 
 Se mer her 

#gi8minutter 

Trenger du noen å snakke med?

Det finnes hjelpetelefoner, chat og meldingstjenester for deg som trenger noen å snakke med. De fleste driftes av frivillige organisasjoner, og noen driftes av det offentlige.

Nasjonalt / døgnåpen: 

Politi (nødhjelp) 112
Akutt selvmordsfare (nødhjelp)113
Landsdekkende legevakt      116 117
Mental helse hjelpetelefon   116 123
Alarmtelefon for barn og unge 116 111
Vold- og overgrepslinjen   116 006
Kirkens SOS (krisetelefon)22 40 00 40
Anonyme alkoholikere  91 17 77 70

 

Lokalt / hit kan du ringe: 
 

Longyearbyen Sykehus79 02 42 00
Sysselmesteren på Svalbard 79 02 43 00
Barnevernvakta  (døgnåpen) 79 02 23 05
Barnevernvakta mobil90 23 61 12
Svalbard kirke         79 02 55 60
Børre prest - kirken90 10 24 86
Helga diakon - kirken99 74 61 30

Det er også mulig å chatte med Kirkens SOS

Helsenorge her finner du telefonnummer og chat

 

 

Vi trenger å snakke mer sammen. #gi8minutter

#duerikkealene #gi8minutter #verdensdagenforpsykiskhelse