Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Piazzollas årstider med NOSO og Kjartan Fløgstad 23.9.2015

Piazzollas årstider (23.9.)

Piazzollas årstider - i tekst og toner - Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) og Henning Kraggerud gjester Longyearbyen med Piazzollas verk "Årstidene" sammen med forfatteren Kjartan Fløgstad.

Flott omtale av konserten i Tromsø: Les her.
Forhåndsreportasje i Svalbardposten om konserten: Les her.

 

Argentinsk varme, pasjon, temperament og lidenskap møter temperaturmessige kjølige omgivelser. Piazzollas verk “Årstidene” skildrer stemninger i Buenos Aires.

I arktiske strøk bor vi tett på årstidene, med dets lys, mørke, kulde og varme. På Svalbard er årstidenes kontraster spesielt store, med den lange mørketiden, den lyse sommeren og den barske vinteren. En som har sitt hjerte i både det kalde nord og det varme Argentina er forfatter Kjartan Fløgstad. I denne konsertforestillingen leser han selv sin nye tekst skrevet for anledningen.
 

UNDER OPP, av Kjartan Fløgstad

Midtsommar med julefeiring og årsskifte. Glovarmt og klamt, fellesferie og tomme bygater. I Buenos Aires er årstidene motsette av våre. Sola går sin gang over nordhimmelen. Sommaren på den sørlege halvkula er første del og utgangspunkt for Astor Piazzollas Cuatro estaciones porteñas. (Fire årstider i Buenos Aires). Hausten kjem i april og mai. Juli er midtvinter, sur og kald. Ein sjeldan gong fell det snø over dei breie avenyane. I vårmånaden november står jacaranda-trea i full blom. Gjennom fire orkesterverk fortel Piazzollas tango-komposisjonar om dei omvende årstidene i Buenos Aires, storbyen ved Río de la Plata, der denne musikken har blitt til.
 

Astor Piazzollas skrev verket opprinnelig til sin egen tangokvintett bestående av fiolin/bratsj, el-gitar, kontrabass og bandoneón, og tittlelen er for mange kjent fra Vivaldis verk med samme tittel. Verkene har både likheter og forskjeller - musikalsk og geografisk. Når det er sommer i Vivaldis Venezia, er det vintertid i Piazzollas Buenos Aires - men hører du godt etter vil du kanskje høre hint av Vivaldis sommerlige Venezia i Piazzollas vintermusikk.
 

Forestilling i Longyearbyen kulturhus onsdag 23.9.2015 kl. 19.30.
Billetter a kr 180/kr 100 selges via eBillett og i Rabalder cafe og bakeri (alle dager kl. 10.00 - 17.00).