Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
logo, kun våpenskjold

Ny organisasjonsmodell

Longyearbyen lokalstyre får ny organisasjonsmodell gjeldende fra 1.1.2014.

Longyearbyen lokalstyre (LL) ble etablert 1. januar i 2002 som et resultat av en prosess for et styrket lokaldemokrati i Longyearbyen. LL har oppgaver som er tilnærmet lik det en kommune har på fastlandet, og styres etter tilsvarende regelverk som for kommunene. LL valgte å organisere sin virksomhet slik at myndighetsutøvelse, strategisk planlegging og administrative funksjoner ble ivaretatt i LLs administrasjon og selve tjenesteproduksjonen i hovedsak ble utført i tre kommunale foretak.

Den 10.12.2013 vedtok Lokalstyret ny politisk og administrativ organisering gjeldende fra 1.1.2014. Bakgrunnen var å finne ut om nåværende organisasjonsstruktur og styringsform var den som gjenspeiler den beste ressursbruken, med fokus på demokratisk og administrativ ledelse og styring (kalt SNU 2). Prosessen skulle lede frem til alternative forslag til organisering som er mer kostnadseffektiv og som vil gi bedre styring og ledelse av Longyearbyen lokalstyre (LL), samt styrke legitimiteten til lokalstyret/AU. Det ble gjennomført en analyse med fokus på demokratisk kontroll, styringseffektivitet, kompleksitet, produktivitet, samspill mellom lokalstyre og administrasjon, samt politiske og administrative omkostninger.

Hovedkonklusjonene i denne analysen var å legge ned foretakene fordi foretaksorganiseringen som en helhetlig styringsmodell fragmenterer, formaliserer og byråkratiserer de politiske og administrative prosessene, snarere enn å sikre helhet, samarbeid og transparens.

Vi går altså over fra foretaksmodell til en to-nivå organisasjonsmodell den 1.1.2014. En to-nivå modell er en såkalt «flat struktur» som gir store fullmakter til enhetsledere på nivå 2 og som dermed også flytter makt og myndighet enda nærmere brukere. Det gjenstår enda mye arbeid i forbindelse med omorganiseringen og vi går nok et spennende år i møte.

Prosjektlederen ønsker å rette en særskilt takk til politikere, tillitsvalgte og øvrige ansatte for konstruktive innspill og godt samarbeid i SNU 2 prosjektet.

Rapporten (analysen), prosjektplanen og nytt politisk og administrativt organisasjonskart finner du til høyre.  De politiske vedtakene underveis i prosjektet, finner du under «politikk». Ta også gjerne kontakt med postmottak@lokalstyre.no hvis du ikke finner det du leter etter.

God lesning og riktig god jul!

 

Vennlig hilsen

Sissel Helén Hultgren
prosjektleder SNU 2