Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Følger værsituasjonen tett

Det er ventet store nedbørsmengder og kraftig vind på Svalbard fra mandag ettermiddag til tirsdag morgen. Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre følger situasjonen nøye og vil mandag i samråd med NVE vurdere evakuering av enkelte områder.

Meteorologisk institutt sendte ut OBS-varsel søndag formiddag. I området rundt Longyearbyen ventes 30-50 mm på 24 timer, stedvis over 100 mm i fjellområder nær kysten. Det ventes også sørvest full storm langs kysten og i fjellet, med stedvis kraftige vindkast 25-30 m/s i fjordstrøkene. Ifølge Meteorologisk institutt er det fare for vann på avveie, lokale oversvømmelser og jord- og flomskred i bratt terreng.

Oppdatert værvarsel

– Vi har løpende kontakt med Meteorologisk institutt og eksperter på flom og jordskred i NVE og vurderer situasjonen fortløpende, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt, som søndag ettermiddag innkalte Longyearbyen lokalstyre og NVE til møte for å forberede tiltak.

- I første omgang ber vi folk om å følge med på værvarslingen og på informasjon fra Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen. Vi ber også folk generelt om å ta sine forholdsregler og ikke ferdes ute i terrenget, sier Kjerstin Askholt.

Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen skal ha et nytt møte med NVE klokken 11.00 mandag formiddag.

- Vi vil da vurdere konkrete forebyggende tiltak og om vi skal evakuere folk fra enkelte områder, opplyser sysselmannen.

Vei 300 mellom museumsveien og Huset blir stengt mandag morgen. Det vil også bli vurdert om andre veier og områder skal stenges.

- Vi vil informere de øvrige bosettingene og de større boligeierne i Longyearbyen om situasjonen slik at de kan være forberedt og ta sine forholdsregler, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Sysselmannens pressetelefon: 99 56 91 21