I de nasjonale forventingene til planlegging i Norge er det nå krav om at disse skal ligge til grunn for kommunens planlegging. For Longyearbyen planområde gjelder også disse forventingene på generelt grunnlag, selv om vi ikke gjennomfører arealplanleggingen etter plan- og bygningsloven, men etter Svalbardmiljøloven og for samfunnsplanleggingen har Longyearbyen lokalstyre som intensjon å ha en lokalsamfunnsplan og en overordnet strategi, selv om ikke reglene om samfunnsplanlegging etter plan - og bygningsloven heller gjelder for oss. 

Svalbardmiljøloven har som hovedformål å bevare et tilnærmet uberørt miljø på Svalbard, men opner innenfor disse rammene for miljøforsvarlig bosetting, forskning og næringsdrift. Hovedformålet i sml i seg selv styrker intensjonen om å implementere FN’s bærekraftsmål i all planlegging og i drift av Longyearbyen. 

Longyearbyen lokalstyre har vedtatt at FNs bærekraftsmål skal gjelde også for oss. Du finner ytterligere informasjon om hvilke politiske vedtak som er gjort, hvilke bærekraftsmål som anses som viktigst for Longyearbyen som samfunn og Longyearbeyn lokalstyre som organisasjon i artiklene om Fra global plan til lokal handling.

Her er en video som gir en lett innføring i FN’s bærekraftsmål https://youtu.be/pgNLonYOc9s