Filmen ble produsert for Galleri Svalbard med utgangspunkt i materiale fra dokumentarserien Livet er Svalbard som ble sendt på NRK i 2004. Denne serien handlet først og fremst om det sosiale livet og samfunnsforholdene, hovedsakelig i Longyearbyen. Filmskaperne hadde likevel også mye materiale fra sine turer ut i naturen fordelt over alle årstider.

Brødrene Geir Håvard og Bjørn Anders Nymoen, som utgjør techno-duoen Råtasseriet, har komponert musikken til filmen. De har skapt et lydbilde med samplinger fra området rytmikken i maskiner i gruvene, fjordisen som sprekker opp om våren, vind og andre elementer. Komposisjonen kan plasseres i den grenen av elektronikamusikken som ofte refereres til som ambient techno, og har et rolig, atmosfærisk preg. Brødrene Nymoen bodde flere år i Longyearbyen, der de hadde sitt musikkstudio i et lite naust i Sjøområdet.

Temaet for ”Svalbards arktiske natur” er lysets gang gjennom året, fra mørketid og nordlys frem mot sommer og midnattssol. Filmen er egnet både for fastboende og besøkende.

Musikken til filmen er elektronikabasert, og krydret med lyder tatt opp utendørs på Svalbard. Maskinene i gruva, og rytmene fra de, fra vinden, is som knitrer og så videre. Til sammen er dette et stemningsfullt bakteppe til en stemningsfull film.

Filmen ”Svalbards arktiske natur” er egnet for både fastboende og besøkende.